Sindical

               Mereu de la capăt  

Ceea ce frapează în devenirea noastră modernă este permanenţa obsesiilor generaţiilor succesive care, fatal, prin construcţie niciodată încheiată, niciodată definitivată, îşi reiau temele, mereu de la capăt, până la cădere, sculare, recădere şi iar sculare. Fenomenul se desluşeşte în presa romanească începând cu primele apariţii.   O presă în paginile căreia atât marile conştiinţe, cât şi demolatorii, trădătorii, se luptă, etapă după etapă, pentru aceleaşi lucruri, schimbând doar limbajele, stilurile, pe ici-pe colo, prin puncte rareori esenţiale.
Pleşu, Paler, Nistorescu, C.T.Popescu (am numit la întâmplare ) , parcă ar fi colegi de redacţii cu Eminescu, I.L.Caragiale, Iorga, Seicaru, şi scriu , în contexte schimbate, fiecare după temeiul său de conştiinţâ şi după darea sa de condei, despre aceleaşi , despre mereu aceleaşi obsesii, urgenţe, presiuni.
Vârful peniţei se înfige ,parcă , în aceeaşi platoşă de nestrăpuns.
Se scrie tot despre “ superpuşi “, tot despre abuzivi cu apucături ciocoieşti, tot despre delatori şi duplicitari, tot despre aceeaşi istorică justiţie valahă care dă cu pumn de mătase tocmai în ceea ce ar trebui să zdrobească şi striveste sub manuşă de plumb ceea ce ar trebui să apere.
Se scrie tot despre condiţionări şi presiuni externe cărora le facem mereu acelaşi tip de concesii păguboase pentru noi , maculatoare de obraz şi frunte.
Se scrie tot despre intrarea în Europa - căreia i-am ajuns , tot bâjbâind după ea şi negăsind-o, străluciţii orbeţi de serviciu.
Se scrie tot despre nevoia imperioasă de a ne civiliza, în sfârşit, spaţiul, mediul, firea, miezul şi împrejurul, de a ieşi din gunoaie, din gropi, dintre câinii vagabonzi şi dintre câte şi mai câte mizerii – “drept care putem zice, răspicat, că nu se mai poate” !... Şi lucrurile se surpă hoţeşte, fără veste, tocmai atunci când părea a face priză cimentul chinuit şi de atatea ori turnat prea târziu ( în toate felurile ) al bietului nostru interes naţional.  
 Un sindrom Brânzo- Caţa-Dandanachian ne macină la moara vremii o făină din care nici cu ţaic şi nici fără ţaic nu ni se-ncheagă mai nimic.
 Tare mă tem că şi peste vreo sută, două, de ani, intelectualul roman mai mult s-au mai puţin cultural şi obligat să trăiască mizer din ştersul podelelor cu vorba, pe la diverse gazete – libere de toate cele dar nu şi de chinuitoare şi mereu crescătoare datorii – ori din cîrîitul preţios pe la diferite microfoane de pâslă sau de gumilastic, va răspătimi sufleteşte şi se va superbate cu spume, cu muci şi cu lacrimi amestecate cu sânge pentru exact aceleaşi obsesii, urgenţe şi presiuni în numele cărora şi-a chinuit tinereţea şi Eminescu – poate cel mai direct moştenitor liric al aripilor de şindrilă cu care a încercat să zboare şi să se salveze din vărful carceralei sale minuni bietul legendar Meşter Manole. Şi nu s-a făcut, doamnelor şi domnilor, o fântână, cum zice oraţia ci, vă asigur eu, s-a făcut praf şi pulbere.
Punct, după punct. 

Col. (r) Valeriu Pricina        

8 comentarii:

 1. Pana sa insirati cuvinte goale ce din coada au sa sune poate explicati si membrilor de sindicat direct, fara a va ascunde sub "poala" comunicatului domnului col. (r) Dogaru ce cautati in UNPR cu "rang" de vicepresedinte conform statutului acestui partid, vicepresedinte care fiind si presedinte de comisie se intalneste SAPTAMANAL, conform statutului UNPR, cu ceilalti "sefi de departamente" in SEDINTA OPERATIVA pentru a face CE, "sarmale" ? Considerati ca nu faceti parte din conducerea UNPR din moment ce va intalniti SAPTAMANAL cu ceilalti sefi de departamente conform statutului UNPR ? Parerea mea este ca incalcati grav statutul SCMD ! Deasemeni vreau sa va intreb ce cautati "prezentat" pe pagina de garda a site-ului SCMD ca facand parte din Biroul Operativ al acestei structuri ? Ati citit statutul SCMD si Regulamentul de functionare ? Atunci vedeati ca in ambele documente Biroul Operativ este compus din presedinte si secretar general ! Din punctul meu de vedere, si nu numai, sunteti un oportunist demagog care cauta sa se catare pe umerii membrilor de sindicat, atat cati au mai ramas si datorita dumneavoastra. Si poate postati pe site-ul SCMD asa cum a fost stabilit la Consiliul National al Reprezentantilor anul trecut si cat incasati, lunar sau anual, de la SCMD atat dumneavoastra cat si ceilalti membrii de conducere in mod special de la nivel central, cum s-au cheltuit fondurile etc. ! Vad ca "transparenta" cheltuirii fondurilor SCMD se face tot mai "opaca" pentru membrii de rand. Una se hotaraste si alta se face. Si ca sa nu uit, v-ati impacat cu seful direct Ontanu dupa cuvintele "magulitoare" pe care i le spuneati in "STELE JIGNITE Sau Generalul Onţanu înmulţit cu zero, egal zero" ? Acum UNPR e un partid "reformat" si toti cei huiduiti in anii anteriori s-au spalat de pacate in ochii dumneavoastra umezi si patrunsi de nobilele idealuri ale natiunii ! Asa ca lasati-o mai moale cu bla, bla ziaristic pentru ca nu va caracterizeaza ca ideal de viata cele scrise mai sus ! Sunteti un simplu OPORTUNIST si atat !

  RăspundețiȘtergere
 2. Reevaluarea este apanajul anumitor persoane ? Pana cand sa nu avem si noi reevaluatorii nostri ? Si reevaluati nostri ? Traiasca dl. presedinte Oprea si dl. Ontanu !

  RăspundețiȘtergere
 3. @anonym@anonim@V. Pricina
  Trist ! Trist !

  RăspundețiȘtergere
 4. Trist ,dar adevarat.Dl Pricina este un expert in ,,JOCUL LA DOUA CAPETE,, si asta face si in prezent,ne pacaleste si pe noi cei din sindicat dar si pe cei din UNPR.Partidul lui de suflet a fost si va ramane PCR.Daca suntem fraieri nu avem decat sa ii platim benzina si mesele copioase in numele cauzei sindicale.Cereti sa va prezinte cheltuielile decontate de Pricina ,Caloian,Balan si o sa intelegeti ce ii mana pe ei in lupta.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Anonimule, un trist nimeni ramanea-i daca nu erai "facut" ofiter (subofiter,etc) in vremea pe care astazi o injuri! Chestia este ca habarnist fiind ,gandesti si acum cu aceeasi invidie la cei care oricum ti-au fost si-ti sunt superiori.Nu ierarhici.Ci la creier.Lui Pricina nu-i poti reprosa ceea ce era o stare de fapt,normala.Pentru cei cu creier.Pun chezasie ca daca ai fi Putut (avea ceva in cap, ma gandesc),ai fi fost si tu cineva.Asa ca pastreaza-ti conditia ta de amarastean in chinuita ta oftica.

   Ștergere
 5. Aici vad ca nu se sterg comentariile incomode,felicitari dl Pricina ,se cunoaste cine apreciaza critica.

  RăspundețiȘtergere
 6. rog fapte bune pentru Oameni

  RăspundețiȘtergere
 7. Anonimus, rusine, pentru ce aveti nume si coloana, si sange-n vrej? Dar voi sunteti constienti ca nu aveti, exact ce ati demonstrat mai sus. Ati pierdut timul dejaba, nu le citeste nimeni, nici macar dojenitul. Part lesinat.

  RăspundețiȘtergere