joi, 14 iunie 2012

Furia moralității versus furia portocalie



Recentele alegeri locale, mult așteptate de cvasitotalitatea opiniei publice naționale, reprezintă un moment de referință în evoluția democrației din perioada antidemocratică specifică regimului băsist.
Se poate identifica relativ ușor antagonismul, care s-a creat și s-a dezvoltat în ultimii ani, între o parte a societății, permanent agresată de atitudinea arogantă a unei alte părți, lipsite de cele mai elementare noțiuni de conducere responsabilă şi care a crezut că poate abuza la nesfârşit de încrederea acordată.
S-a remarcat în ultimele zile diferența dintre furia moralității, pusă în evidență de masa cetățenilor cinstiți și onești, care a trebuit să suporte obrăznicia celeilalte părți ai căror acoliți impuși cu forța în fruntea conducerii țării, pe baza unui singur criteriu: fidelitatea faţă de partidul cameleon-ieri portocaliu, azi verde și furia celor pe care poporul nu-i mai vrea.
Furia moralității este un act reparatoriu faţă de neimplicarea cetățenească responsabilă și activă de până acum. În sfârșit, după manifestările din februarie, spiritul civic începe să se manifeste.
Câteva dintre formele de exprimare a acestui tip de furie sunt evidente.
Încrederea tuturor în forța democrației și necesitatea respectorii onoarei și demnității; speranța în forța legilor și sancționarea infracțiunilor de la toate nivelurile; furia bătrânilor umiliți, prea mulţi morţi cu zile, prea departe de spitale şi fără medicamentele necesare. Câțiva, sperând că vor prinde zile mai bune şi-au dat sufletul în apropierea urnelor de vot, sperând că inclusiv justiţia își va îndeplini menirea, iar cei vinovați vor plăti pentru dezastrul în care a fost adusă țara.
Furia reparatorie și a recunoștinței pensionarilor militari din Prahova și nu numai, care și-au însoțit colegii pe ultimul drum datorită măsurilor aberante și neconstituționale îndreptate împotriva lor, promovate de guvernul portocaliu. Și noi nu-l vom uita niciodată pe colegul nostru col. Irimiea Mihai, care a decedat scriindu-i în zadar „comandantului suprem”.

Furia portocalie este declanşată şi întreţinută de cei care simt că își vor pierde privilegiile. Ea este înteţită de perspectiva tot mai apropiată a aplicării legii şi în cazurile marilor nedreptăți și abuzuri săvârșite în dispreț total față aşteptările minimale privind justiţia într-o societate modernă.
Furia neputiței, lipsită de instrumentele impunerii voinței, este evidentă în atitudinea mic-ministrului Boc, cel care a încercat să intimideze personalul cu răspunderi în procesul de votare bruscând o persoană, în intervenția abuzivă și „în forță” a Robertei Anastase prin blocarea unor secții de votare în Ploiești ș.a. Președinți de secții, membri ai secțiilor de votare-reprezentanți ai pdl și alte persoane din stafurile locale au intrat în transă când au constat că populația a înțeles să se exprime prin vot pentru înlăturarea regimului portocolio-înverzit.
Furia cohortelor de susținători, tot mai subțiri în ultima vreme, racolați și cultivați din rândul celor probleme de subzistenţă şi cu minime pretenţii de moralitate, şi momiţi cu excursii în bani, pachete, bani avantaje și promisiuni s-a revărsat în unele localități din țară.
Furia pentru „jucăria furată” sporită de lipsa de loialitate și demnitate a unor reprezentanți ai puterii portocalii a fost exprimată prin ieșirile în mass-media sau prin dispariția din spațiul public și în mediul virtual al unor personagii foarte vocale pe vremea când lumea trebuia să li se închine.

Participarea semnificativă a populației la vot a fost percepută ca o soluție la încercările de a se obține prin fraudă și diversiune manipulatoare un scor favorabil. Nu s-a putut fura pe măsura prezenției oamenilor nemulțumiți la vot.

Am văzut ploieșteni fericiți! Erau cei care s-au simțit puternici când și-au exercitat dreptul la vot și care și-au recâștigat demnitatea și încrederea că drepturile lor nu mai vor mai fi încălcate. Erau fericiți că în sfârșit nu se va mai spune că la noi se află Patria Hoților, renume câștigat ca urmarea prestației concetățenilor noștri „Roberta” şi „Cotoi” în Parlamentul României.
La Ploiești mașina pdl-istă de furat voturi a fost demontată. Mișcarea ploieșteană pentru alegeri curate și sistemul său de observatori organizat de SCMD-Filiala col. Irimiea Mihai  Ploiesti, a confirmat aşteptările. Deficienţele organizatorice-intenţionate sau nu, desele tentative de a se comite fraude, atitudinile recalcitrante au fost descurajate în cele mai multe dintre secţii. Intervenţiile aproape tribale ale înalţilor oficiali pdl nu au făcut decât să-i descalifice in fata comunitatii locale. Nu numai că nu au putut opri Comunitatea ploieșteană, care s-a pronunţat pentru desprinderea de personajele de tristă amintire ale regimului portocaliu- pardon, verde-spre-negru-broșticiu,dar i-au compromis definitiv, nefiind in masura sa piarda cavalereste.
Ne revedem la alegerile parlamentare, cu aceeași furie a moralității și determinare de a reinstala normalitatea în viața noastră de zi cu zi!
  
Col. (r) dr. Dumitru CODITA