marți, 19 iunie 2012

Institutul Cultural Roman (ICR) – o institutie paralela, de sifonare a banului public


H.R.Patapievici
Asistam in aceste zile la un spectacol trist si jenant: ICR – Institutul Cultural Roman, o institutie despre care majoritatea romanilor nu cunosc mai nimic (si nu este vina lor) este mar al discordiei intre institutii ale statului roman, care se cearta si se faulteaza reciproc in scopul adjudecarii “patronajului” acestui institut. O fi o brusca apetenta si aplecare a acestora pentru promovarea culturii romanesti, pentru promovarea intelectualilor acestei tari? In sfarsit, s-a ajuns la concluzia ca invatamantul si cultura sunt singurele care pot scoate Romania din cangrena coruptiei generalizate si care ii pot ridica pe romani din prapastia in care se afla? 

Raspunsul la aceste intrebari este NU, nicidecum, doar naivii pot sa creada asa ceva. Il vede careva pe presedintele Basescu ca pe un fan al culturii romanesti, ca un apropiat si protector al intelectualilor adevarati? Ii vede careva pe parlamentarii nostri atat de preocupati de soarta culturii si a invatamantului romanesc incat nu mai sufera sa stea departe de ICR?

 In realitate, ICR (ce denumire pompoasa pentru un continut al activitatii atat de searbad!) este un loc unde se “aranjeaza” toti oplositii, nepotii, matusile, unchii si prietenii celor de la Putere. Este un loc unde se toaca bani multi ai contribuabilului roman, fara de nici un folos pentru natiune. 

Ce sa caute aceasta structura in subordinea Presedintiei sau a Senatului cand avem un Minister al Culturii? Sau cand avem un Minister de Externe, ambasade si atasati culturali in toata lumea? Suntem atat de bogati incat sa avem astfel de paralelisme?

Ce fel de cultura promoveaza acest ICR, al carui presedinte Horia Roman Patapievici isi exprima urmatoarele opinii despre:

 GEOGRAFIA ROMÂNIEI:
"Radiografia plaiului mioritic este ca a fecalei: o umbră fără schelet, o inimă ca un cur, fără şira spinării." (din "Politice" de H.R. Patapievici, ediţia 1996, pag.63)

POPULAŢIA ROMÂNIEI:
- "23 de milioane de omuleţi patibulari." (din "Politice" de H.R. Patapievici, ediţia 1996, pag 53)
- "Un popor cu substanţă tîrîtă. Oriunde te uiţi, vezi feţe patibulare, ochi mohorîţi, maxilare încrîncenate, feţe urîte, guri vulgare, trăsături rudimentare." (din "Politice" de H.R. Patapievici, ediţia 1996, pag.34)
- "Românii nu pot alcătui un popor pentru că valorează cât o turmă: după grămadă, la semnul fierului roşu." (din "Politice" de H.R. Patapievici, ediţia 1996, pag. 64)

LIMBA ROMÂNĂ:
"Româna este o limbă în care trebuie să încetăm să mai vorbim sau... să o folosim numai pentru înjurături..." (din "Politice" de H.R. Patapievici, ediţia 1996, pag.64)

ISTORIA ROMÂNILOR:
"In toată istoria, mereu peste noi a urinat cine a vrut. Cînd i-au lăsat romanii pe daci în forma hibridă strămoşească, ne-au luat în urină slavii: se cheamă că ne-am plămădit din această clisă, daco-romano-slavă, mă rog. Apoi ne-au luat la urinat la gard turcii: era să ne înecăm, aşa temeinic au făcut-o.
Demnitatea noastră consta în a ridica mereu gura zvîntată iar ei reîncepeau: ne zvîntam gura la Călugăreni, ne-o umpleau iar la Războieni, şi aşa mai departe, la nesfîrşit.
Apoi ne-au luat la urină ruşii, care timp de un secol şi-au încrucişat jetul cu turcii, pe care, în cele din urmă, avînd o băşică a udului mai mare (de, beţiile...) i-au dovedit." (din "Politice" de H.R. Patapievici, ediţia 1996, pag.63)

CULTURA ROMÂNILOR:
"Puturoşenia abisală a stătutului suflet românesc... spirocheta românească îşi urmează cursul pînă la erupţia terţiară, subreptice, tropăind vesel într-un trup inconşient, pînă ce mintea va fi în sfîrşit scobită: inima devine piftie iar creierul un amestec apos." (din "Politice" de H.R. Patapievici, ediţia 1996, pag49)
-"Cu o educaţie pur românească nu poţi face NIMIC." (Din "Politice" de H.R. Patapievici, ediţia 1996, pag.56)
"România are o cultură de tip second hand" a enunţat în-tr-o emisiune televizată. (după Viorel Patrichi în Revista "Rost" nr.24/ 2005)

VIITORUL ROMÎNIEI:
"Eminescu este cadavrul nostru din debara, de care trebuie să ne debarasam dacă vrem să intrăm în Uniunea Europeană."(după Viorel Patrichi în Revista "Rost" nr. 24 / 2005)
CELE de mai sus se pot verifica în partea întîia a volumului "POLITICE" apărut în 1996 în Editura Humanitas. Citate şi în Revista "ROST" NR.24 / 2005.
Ce fel de intelectuali lucreaza in acest Institut, daca nici unul nu s-a scandalizat, nu si-a dat demisia sau nu l-a dat in judecata pe acest mare impostor care isi bate joc de poporul si de cultura romana?

Stimati parlamentari, onorati guvernanti,
Daca doriti sa faceti un bine romanilor, desfiintati imediat ICR-ul si transferati banii care acum se duc pe apa sambetei, adica pe satisfacerea uneia sau alteia dintre vesnicele clientele politice, catre Ministerul Educatiei sau Ministerul Culturii.
Desigur, mai sunt si alte institutii a caror existenta nu se justifica si a caror desfiintare ar putea echilibra un buget de stat anemic. Vom reveni pe aceasta tema.

Col. (r) Dumitru RAZESU

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu