marți, 12 februarie 2013

SFÂNTUL PAPĂ ȘI PĂCĂTOSUL BĂSESCU


     Mă declar dintru început în dezacord cu părerile confraților noștri din presă, cum că președintele Băsescu nu va mai face anunțata vizită la Vatican, având în vedere faptul că, prin retragerea anunțată, Sanctitatea Sa Benedict nu-i va mai fi coleg printre șefii de state.
       Ar fi și neprotocolar și necavalerește și nepoliticos, situații în care noi nu l-am văzut niciodată pe președintele de la Cotroceni, cel caracterizat prin stabilitate de poziții, franchețe și onestitate, ca om care n-a spus o minciună în toată viața lui, n-a șmecherit și n-a jignit pe nimeni. Așa că tocmai ținuta demnă și consecventă de până acum, se va vedea că-l caracterizează dacă nu va întoarce spatele unui om bătrân care se autopedepsește pentru nemulțumirile populațiilor față de pedofilia altora, cum ar trebui pedepsit și Băsescu pentru nemulțumirea populației față de prostofilia guvernărilor Boc.
       Din aceste motive, consider că tocmai în aceste zile când vedem că Dumnezeu îl pedepsește pe Becali pentru incultură – pentru că lipsa elementară de cultură față de comportamentul în societate și obligațiile civice, ignoranța lui generală, care nu cunoaște alte legi decât ale blaturilor din fotbal, primitivismul arogant prin care credea că-și poate face singur dreptate și-și poate cumpăra cu bani orice, chiar și libertatea, într-un cuvânt lipsa de învățătură elementară pe care n-o pot compensa șmecheriile – tocmai când îl vedem pe acela condamnat, ne gândim mai cu drag și la președintele nostru.
Ne gândim - în contextul în care ne spunem că împrejurările care l-au condus  pe Becali la condamnare, tocmai de către legile pe care le-a ignorat, ar trebui să-i pună acum pe gânduri pe mai mulți, băgând la cap că regulele sociale pe care le sfidezi chiar și din ignoranța și inconștiența pe care ți le dau apucăturile primitive, îngânfările prostești, subumane, de care dai dovadă considerând că poți cumpăra sau șmecheri orice – că și președintele țării în care un Becali face carieră mondenă prin comportamentul retrograd pe care, de obicei, rușinea omenească îl ascunde, trebuie să dea măcar el dovadă de superioritate și cavalerism.
Asta mă face să nu iau în considerație speculațiile confraților care cred că vizita anunțată  la Vatican nu va mai avea loc. Măcar pentru educația generală a președintelui, și tot trebuie să aibă loc.  Să „aibe” cum se exprimă predilect domnia sa... Măcar pentru ca, în aceste zile când sunt evidente rezultatele amenințător publice ale raportului Becali/Cultură, a nu mai lua exemplu german doar de la mai puțin culta Doamnă Merkel, care tentează să slăbească puterile Parlamentului în favoarea ei și a lua aminte la gestul de renunțare al cărturarului Ratzinger, în favoarea conclavului de cardinali. Și, ca să-mi recunosc gândul perfid, în ultimă instanță, chiar dacă se exclude convertirea la catolicism a unui atât de dreptcredincios ortodox cum este președintele nostru, apărător frenetic al celor zece porunci, eu nutresc măcar speranța într-un schimb de experiență laic, prin care să învețe cât de demn este să-ți dai demisia și ce act de înțelepciune poate demonstra un asemenea gest.
Bănuiesc de asemenea că frământările de această natură, pe care le va avea păcătosul Băsescu față de sanctitatea gestului papal, îl vor face să se gândească cu părere de rău la sufletul său câinos-conflictual în comparație cu blândețea papei iar, consecința unei asemenea reculegeri îl va face să vrea să-și spele păcatul de a-l tot obtura pe Victor Ponta la Bruxelles. Pentru că, n-ar fi exclus să se gândească să-i cedeze acestuia locul pentru vizita la Vatican. În speranța sinceră de a-l face pe Ponta să învețe mai înainte cum se dă o demisie de onoare.
Dar, vizita fiind anunțată, cred că o asemenea schimbare nu ar mai putea fi făcută nici dacă are cele mai bune intenții. In ultimă instanță, Băsescu are obligația să-i mărturisească Papei Benedict al șaisprezecelea, care s-a pronunțat categoric împotriva căsătoriilor homosexuale, de ce a lăsat un popor întreg cu fundul gol!
Pentru că, de abia acum a ieșit la iveală de ce s-a chinuit el să-și vadă odrasla parlamentar european: Ca să aibă cui să dea indicații să voteze bugetul care ne rupe nouă de la gură!
Iar, în condițiile acestea, nu cred să existe nici măcar pedeliști dintre aceia ce au furat voturi de la propriul lor partid ca s-o împingă pe ea, care să creadă că el ar putea fi mai catolic decât papa. Fiindcă, măcar cu suspendare ca la Becali, tot îl vom vedea plângând în Dubai!...

Corneliu LEU

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu