marți, 21 februarie 2012

Panoplia rânjetelor băsiste


Puțini cunosc importanța pe care gesturile, mimica și poziția corpului le au în relațiile interpersonale.
Preocupați de diversitatea fațetelor pe care cunoasterea limbajului non-verbal ni le poate releva, vă propun să ne îndreptăm atenția spre rânjetul politicianului. Vom putea astfel, să anticipăm intenția celor care ne influențează destinele, chiar înainte ca aceștia să înceapă să vorbească. „Citind” acest rânjet vom putea cunoaște resorturile și cine sunt oamenii care au făcut un calvar din viața conaționalilor noștri. Băsismul este standardul și specificul unei epoci la care se revendică astăzi personaje de o anumită factură psihologică și caracterială. Chipul omului arată sufletul acestuia! Constatările ce urmează sunt elocvente în acest sens.

Hăhăiutul suprem, ne-a introdus în zodia râsului și bătăii de joc, transformându-ne în cobaii limitărilor sale în gândire și caracter. „Nu am nimic de schimbat în comportamentul pe care l-am avut!” ne spunea recent Omul Perfect, în momente în care își dezvăluia incapacitatea de a face față unor provocări extreme. Lipsa capacității de reacție a unui stat blocat în schemele unui algoritm politic păgubos și neproductiv a evidențiat distanța dintre societățile de tip euroatlantic spre care visăm și înapoierea de ev mediu care ne-a fost impusă de actualul regim. Și avea dreptate! Paradigma actualului regim este aceea că trebuie să distrugi ca să fii cineva!
Ne-au batjocorit, ne-au umilit și ne-au dus atât de jos în meandrele decăderii umane încât cu mari eforturi vom reuși să readucem lucrurile la un nivel de demnitate, mândrie și onoare firești într-o țară normală.

Adevărata schimbare trebuie să o facem noi, cei care mai vrem să mai avem o Românie a noastră!

Observațiile, chiar și sumare, privind posesorii unor rânjete guvernamentale sunt mai mult decât grăitoare. Ele au repartiție echilibrată și ominiprezentă în plan geografic, instituțional și caracterial. Noi le vom trece în revistă pe cele mai reprezentative.
M.T. Gălățenul deschide galeria. El este posesorul unui rânjet batjocuritor, care murdărește și stârnește repulsie receptorului, indiferent cât de binevoitor ar fi acesta. Episoadele penibile al cărui protagonist a fost ne-au evidențiat tupeul și nesimțirea acestui personaj, interesat doar de perpetuarea mafiei portocalii și îndestularea clientelei fidelizate prin acces privilegiat la banul public. Rânjetul său inconfundabil, instalat în agora parlamentului, prin intermediul căruia ne explica cât de inteligent și deștept este când conduce turmele coaliției necuvântătoare, au însemnat o grea lovitură dată demnității naționale și umane. Apogeul a fost înregistrat atunci când rânjetul aplicat figurii de marinar mahmur, a decretat că năpăstuții abandonați de „statul reformat și modernizat de regimul portocaliu” au decedat pentru că erau niște bețivi. După o veche zicătoare: „Cine spune ăla e!”.
E.B. Constituționalul. Personaj de tristă amintire, inconfundabil în cerbicia cu care a promovat legi neconstituționale și cu care s-a umilit pentru a aplica indicațiile superioare. A afișat zâmbetul preocupat și superficial al personajului care s-a dovedit a nu ști să facă diferența dintre managementul creșterii gâștelor de pe islazul comunal și cel în care se impunea coordonarea destinelor unei țări în derivă pe vreme de criză.
I.O. Bistrițenul. sau șeful broscoilor îngurgitați. Cu o figură desprinsă din galeria personajelor de desene animate, care întruchipează răul și răzbunarea, are un rânjet gregar, revanșard, grobian, brutal și contodent. Seamănă în tot ce întreprinde doar ură și sentimentul că este veșnic și condamnat să ne fie un „reper” de „cinste și corectitudine”. Situația jenantă a lipsei de bun simț s-a dovedit la ultimul vot cu bile din parlament când incoruptibilul stătea cu nasul în urnă urmărindu-și colegii să nu greșească. Ne propunea sentențios de-a lungul timpului chiar și unitatea de măsură după care să se aprecieze performanța în politică: „bocul”. Noi sperăm că va rămâne doar broscoiul!
G.T. Ialomițeanul. Ne afișează un rânjet superior inteligent, cult, degajat și atoate cunoscător, dar la fel de găunos și lipsit de consistență ca a tuturor tovarășilor de afaceri și aranjamente politicianiste. Ne recomanda în una din iernile trecute că pentru a încălzi școlile ar trebui să tăiem copacii de pe marginea drumurilor. Nu a trecut mult și soluția magică propusă a fost infirmată de legile fizicii, care refuză să se supună aberațiilor ciumei portocalii.
R.A.A. Ploieșteanca. Un rânjet aparte descoperim la fostul fotomodel, ajuns prin alchimii obscure la una dintre cele mai importante funcții în stat. Rânjetul este doar aparent ingenuu, în realitate fiind insinuant și tupeist. Ce tupeu poate fi mai mare decât acela în care, fiind hoţ dovedit, găseşti resorturile necesare să apari în fața opiniei publice și să dai lecții de morală ! Cu ocazia analizei Proiectului legii pensiilor, care afectează întreaga populație în vârstă a țării, se exprima astfel: „Ei bine, parlamentarii nu pot, prin comportamentul lor, să depăşească, dacă vreţi, o regulă minimă de bun-simţ”. Și adauga în alt context: „Dacă este să analizăm imaginile (inclusiv pixelul albastru – n.n.), tot pe imagini vom constata că domnul Ponta apare la votul electronic că a votat, iar în imagine apare că nu era în sală. Deci, dacă vorbeşte cineva de cine este hoţ şi dacă domnul Ponta îşi permite să facă această afirmaţie, ei bine, atunci dânsul este în această situaţie”. De acord cu afirmațiile și logica aberantă (deși am dubii că un fi hoț poate lipsi de la locul faptei), dar unde este limita în ceea ce o privește? Cum poți vorbi de funie în casa spânzuratului? Și ce putem spune mai bine, în actualele condiții, decât ceea ce demonstranții ploieșteni susțin: R. din Ploiești, rușinea noastră ești!
S.L. Fachirul. Vă mai amintiți, farsorul misterios scornitor de povești și scenarii aruncate în spațiul public pentru a ocupa agenda publică cu neseriozități? Râjetul blazat și plin de suficiență al insului, care, asemenea unui prestidigitator, face și desface ițele politicii românești, a semănat confuzie și a bulversat cristalizarea unei societăți cu adevărat democratice. Plătit din bani publici, a înțeles să servească în laboratoarele de la Cotroceni pentru definitivarea procesului de distrugere a statului român modern. Reușita i-a fost confirmată atunci când protejata sa la fondurile europene a reușit să blocheze fluxul acestora spre România. Rânjetul satisfacției poate fi noul „look” al personajului nostru!
E.U. Bucureșteanca. Chiar dacă a trecut într-un con de umbră, nu trebuie să-i uităm evoluția fulminantă în politica românească la nivelul cel mai înalt. A afișat mai întâi rânjetul mirat al admiratoarei, care vorbește în numele ei, apoi rânjetul disprețuitor și sfidător atunci când a fost invitată să dea socoteală în fața comisiei parlamentare pentru cheltuirea fondurilor alocate.
Rânjetul dorit sexi s-a transformat într-unul șters și foarte curând-sperăm noi și de tristă amintire.

La fel de semnificative sunt și rânjetele acoliților puterii, veritabili traseiști politici, care-și freacă palmele cu satisacție când sunt acceptați să participe la împărțirea arginților trădării, în dauna intereselor alegătorilor pe care ar trebui să-i reprezinte. Câteva personaje „îmbogățesc” și ele galeria rânjetelor trădătoare, cu caracteristici aparte.
G.O. Apărătorul. Rânjet afectat, pătruns de responsabilitatea pe care „marii bărbați de stat și-o asumă la întâlnirea cu istoria”. Rânjet reținut aruncat aiurea printre ochii întredeschiși, mai mult în lateral, cu semnificații doar pentru cine este în măsură să înțeleagă gradul superior de inteligență nativă. Sforăitor în limbaj ca un adevărat personaj caragialesc, groparul uneia dintre instituțiille fundamentale ale statului, se împăunează de fiecare dată cu intervențiile firești ale unor structuri militare în situații dificile. Este rânjetul deșănțat și fanfaronist, total inadecvat. Ce legătură are un demnitar al statului cu acțiunile firești și normale ale micilor structuri militare depășeşte puterea noastră de înțelegere...
E.N. „Fripturistul Maimuțoi”. Renumele îi vine de la catalogarea în această manieră a unui coleg din fostul partid. Rânjet subțire, insinuant și perfid, care îți taie respirația sub impactul ideilor susținute. M-a marcat afirmația acestui personaj atunci când prietenul și colegul nostru col. Mihai Irimiea deceda ca urmare a măsurilor aberante promovate în domeniul militar având și sprijinul partidului său intrat fraudulos prin „reevaluare” în parlament. Spunea atunci că trebuie să fie fericit colegul nostru că s-a urcat printre îngeri. Cât absolutism,  cinism, fariseism și lipsă de trăire umană !
P.E.K. Consilierul. Are un râjet aparte sfidător, arogant, suficent, strident și isteric, afișat de fiecare dată când cineva îi adresează o întrebare logică și de bun simț, cu privire la poziția formațiunii pe care o reprezintă în eșafodajul corupt și șantajist al actualei guvernări. Afișează, așa cum au arătat și alții, rânjetul malefic, anti-uman și suprem al trădării, specific grofului obraznic, din vremurile îndepărtate. Chiar este mirat de faptul că nu suntem suficient inteligenți și de caracter să înțelegem că doar respectarea angajamentelor luate față de partenerii de coaliție contează pentru el și ai lui. Așteptăm cu încredere finalul pe care poporul român majoritar îl va rezerva unei asociații culturale care exploatează inclusiv sentimentele conaționalilor pe care pretind că îi reprezintă!

Și parcă ne este dor (Ptiu drace!) de râjetul mefistofelic al lui T.S. Robocopul, de zâmbetul prosperului om de afaceri, A.V. Marmoreanul, de rânjetul mirat și tâmp la repartiția fondurilor pentru drumuri al lui R.B. Transportatorul, zâmbetul de „Muppets” al unor personaje de la muncă și finanțe, al M.M. Justițiara de renume dâmbovițean (zâmbetul fărădelegii în stare de libertate), al E.B. Europarlamentara (rânjetul inculturii și analfabetismului), G.F. Credinciosul (râjetul părșiv și aparent smerit, preocupat de flacăra Ierusalimului în disprețul credinței strămoșești), S.V.C. Purtătorul de cuvinte, zâmbetul dezinformator și manipulator fundamentat pe cumpărarea (cât de prozaic!) conștiințelor cu sacul de cartofi, de zâmbetul țățist al doamei care ne recomanda ciocul mic pentru că acum se află la putere, de zâmbetul inconștient al beizadelei plăcintiste care ajunsese formator când el însuși nu era suficient de format și exemplele ar putea continua.

Nu peste mult timp vom avea ocazia să aducem la același numitor această paletă de rânjete false și sfidătoare la adresa bunului simț.
Să-i aducem în starea de a rânji mânzește atunci când se va ajunge la dreapta zi a judecății!
Să readucem în mijlocul nostru zâmbetul sincer și real al moralității!
Să ne implicăm în ștergerea tristei amintiri a paletei rânjetului portocaliu! (Sărmană culoare !)
Să confirmăm înțelepciunea populară potrivit căreia cine râde la urmă râde mai bine!
Cu siguranță va veni vremea când, poporul român va riposta cum se cuvine rânjetului portocaliu!

Col. (r.) Dumitru CODIȚĂ
E-mail: pretorianu24@yahoo.com

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu